Handarbete och bakning…

är vad jag pysslat med den sista tiden, för det gäller passa på att göra roliga saker när man äntligen fick lite semester. Har ju jobbat heltid natt nästan hela sommaren, sen flyttade vi ju till ett nytt hus, så bakning är något som fått stå tillbaka ett bra tag. Vet inte varför jag tycker dessa saker är rogivande, men att stå och knåda deg för hand (använder aldrig maskiner… men kanske i framtiden), får iaf mig att stå och sjunga falskt :) 

Det första jag bakade kallas för ”samiskt tunnbröd”, och detta bröd gräddar man i en gjutjärnspanna. Ett recept på dessa hittar du här:
Samiskt Tunnbröd

/tunnbrod-20171025.jpg

Sen testade jag ett nytt recept på ett långpannebröd, och det blev verkligen gott plus var enkelt att göra, så detta rekommenderar jag absolut vidare:
Fredriks Långpannebröd

/langpannebrod-20171026.jpg

Har en broder som verkligen har ”tomtar på loftet”, och redan för några veckor sen satte han igång och julpyntade. Vet dock inte om frun var med på det, men men ;) Sen pratade jag med min mor för några dagar sen, och då hade hon bakat saffransbröd. Det i sin tur mynnade ut i ett stort sug efter mjukpepparkaka, så det var bara sätta igång :)


Det recept jag använder har jag tagit från min Mor för väldigt många år sen, så om det finns på nätet kan jag tyvärr inte svara på. Men jag delar med mig av detta, utifall någon är sugen att testa. Är för långpanna, och jag gjorde 1,5 sats pga stor ugn och därmed stor panna. Man får ju anpassa degmängden efter den ugn man nu har :)

Mors Mjukpepparkaka:
4 kkp (kaffekoppar) strösocker
1 hg smör el margarin, smältes
1 dsk (dessertsked) kanel
1 dk ingefära
1 dsk malda nejlikor
1 dsk bikarbonat
6 kkp vetemjöl
Sist tillsättes 0,5 liter mjölk.

Detta gräddas i 175 grader, nedre delen av ugnen, 20-30 minuter.

/mjukpepparkaka20171026.jpg

Sen har jag även stickat klart två kuddöverdrag, och när tid finnes kommer jag skriva ner ett enkelt mönster om någon är intresserad. Jag hade två innerkuddar (storlek 50x50 cm) liggandes här hemma, och en massa garner i förrådet som bara tog plats, och därmed tillkom dessa. Håller även på att förnya två gamla kuddar jag hade här hemma, och principen är densamma, dock är måtten annorlunda (40x60 cm).

/svartgrakudde1.jpg  /gulakudden1.jpg

Den Svart/grå fick jag dock inte behålla, för jag har en väninna som nyss flyttat in till en ny lägenhet, och hon bara ville ha den kudden till sin nya soffa. Gula håller jag däremot hårt i :)

Har även fått en rolig specialbeställning på två par lovikkavantar, men det garnet har jag inte fått än, Bild på dessa kommer inte visas förrän de landat hos kunden, för hon har bara sagt önskemål, sen fick jag fria händer :) Även beställt lite extra lovikkagarn, för nu är det åtgång på dessa, och jag har bara två par damvantar kvar. Alla barnstorlekar och herrstorlekar är slut, så jag måste öka på lite i förrådet.

Nu ska jag dock ut och utfodra våra fåglar, för jag börjar tro vi är den enda ”matstationen” här i byn: väldig åtgång på frön :) Sen handla lite och då även saffran, för jag såg ett nytt recept på en kaka, som såg ut att vara riktigt god, och om det stämmer länkar jag till receptet i mitt nästa blogginlägg.

/snopippi.jpg

Ha det bäst i garnvärlden (och bak), och hoppas vi ses snart igen!
//Trolls

31 Oct 2017