Trollz Blogg

Augusti månad...

5 aug 2021

och jag insåg att jag inte hade skrivit något sen sista januari...

Nå väl, tiden har rullat på i en rasande fart, och jag har även gått upp i tid på jobbet, så nu är det 100% natt som gäller. Detta kommer max gälla fram till nyår, för jag börjar känna av detta med åldern, och att jag nog snart jobbat färdigt. Har ju fyllt 60 under tiden jag inte varit här, och även hunnit med att gifta mig (igen). 

Har iaf uppdaterat "Till Salu" mappen idag, och fyllt på med lite raggsockar inför vintern. Hunnit med en hel del annat oxå, men just nu minns jag inte allt. Det är dukar (senaste ser man på första sidan), och sockar i massor (en del redan sålda). Men jag har även försökt vara ute så mycket det går, även om det var liiiiiiite för varmt vissa dagar. Var även upp till toppen av vår skidbacke en dag, och tittade ut över vår vackra by. Bilden jag tog då, ser du här:

/vyoverbygdsiljum20210723-1.jpg

Visst bor jag naturskönt?

Nu dags att återigen ta tag i livet, vilket bl.a innebär att hänga upp tvätt (spännande liv man har... eller kanske inte) :)

På återseende!

//Trollz - Lena

Snöstorm och virkning...

30 jan 2021

Efter förra veckans rejäla snöstormar, håller vi fortfarande på att försöka städa bort allt vita från gård och tak. Det var ingen måtta på det nedfallande "eländet", och bara på garagetaket nådde snön upp till halsen på sambon. Man visste till slut inte om man skulle skratta eller gråta, men det var bara hugga tag i spaden och sätta igång. Tack och lov så fick vi hjälp av våra underbara brorssöner, så nu börjar man "se ljuset i tunneln".

/bygdsiljum20200121.jpg

Inte hunnit handarbeta så mycket pga snön, men även pga att jag jobbat många nätter under denna period. Har iaf hunnit virka klart en "vårduk", som sambon fick bestämma färgen på. Därav en vårduk som är svart och lila :)

/lilasvartvarduk.jpg

Blir inte så många nedskrivna ord idag, för jag har en av sönerna här, och vi ska fixa till middag tillsammans. Håller även på att virka mig ett pannband (bild kommer i nästa blogginlägg, plus länk till mönstret), för jag har insett att jag verkligen inte gillar mössor.

Ha det bäst!

Trollz - Lena

Efter snöstorm...

14 jan 2021

kommer kylan *brrrrr* Men så här ser det ut just nu på vår tomt, och det efter nästan 1 meter snö på två dagar:

/snoovader20210113.jpg

Men nån som iaf blir glad, är hon som beställt det varma setet av mössor, vantar och halspolon. Allt stickat i 100% Ull.

/morkgraset.jpg /rosaset.jpg

Idag tog jag även en biltur in till Burträsk för att handla, och nu vågade sig även djuren fram igen. Inte sett till några alls under snöstormen, och dom är kloka nog att hålla sig undan så gott det går. Fick några älgar som hoppade framför bilen, och när man ser dom på så nära håll, ser man hur stora dom är, och hur långa deras ben är. Dom hade inga problem hoppa över snövallarna, men det hade däremot renarna. Med möda och besvär tog dom sig upp på vägen, men däremot lyckades dom inte ta sig därifrån (iaf inte så länga jag låg bakom dem med bilen). Lyckades inte få fram kameran snabbt nog när älgarna kom farandes, men däremot lyckades jag fånga 3 stycken som stod stilla vid en sjö som jag passerar.

/algar20210114.jpg /renar20210114.jpg

Sen måste jag även visa mer av mitt nya intresse, för min första sådd av palettblad, bara växer och växer. Även min andra med helt andra fröer, men dom är ännu så små så det känns löjligt att ens visa upp dem :)

/palettblad1-20210114.jpg

Men nu återgå till livet utanför, som i nuläget består av raggsocksstickning, och det enbart i väntan på ny garnleverans.

Ha det bäst!

Trollz - Lena

 

Kommer 2021 bli ett bättre år?...

10 jan 2021

eller kommer även 2021 bli ett liknande skitår som 2020?

Jag tror vi är många som helst bara vill glömma bort förra året, och snabbt som sjuttsingen försöka få år 2021 till ett bra mycket bättre år, eller? Pandemi, galna politiker, vänner som blir ovänner pga olika åsikter, som inte respekteras mm mm. Listan kan göras väldigt lång på vad som hände förra året, men jag bli mest bara deppig av att minnas allt, så det får räcka nu med tråkiga minnen.

Jag har väl personligen levt mitt liv som jag alltid gör, alltså arbete, hemmet, hundar och handarbete. Är numera ingen som rantar ute på krogen, utan trivs bäst hemma i vår lugna vrå. Har även  fått på en ring på fingret, för efter nästan 10 år ihop, kände vi att prövotiden är över, och förlovade oss. Vi får väl se när vi tar nästa steg :)

Gällande handarbete har det ju blivit en hel del, men allt orkar jag bara inte lägga upp här i årets första blogginlägg. Jag vet, jag har varit väldigt dålig på att skriva sista månaderna, men det var som om lusten att skriva bara försvann, i takt med allt tråkigt som hände runtom. Vad som blev väldigt poppis, var de små baby bootisarna som jag virkade, och jag kan ju lägga upp iaf en bild som visar lite grann (finns flera färger i till salu mappen), men dessa gav jag bort till en kollega som nyss fått barn. Det chockrosa visar nog könet på barnet (nej, jag är INTE för det nya som svämmar över, alltså genusdravlet, och djupare än så går jag inte in på detta ämne), och det andra paret var mer åt föräldrarna, som råkar gilla olika hockeylag: Skellefteå AIK (modern) och Frölunda (fadern).

/jonnastossor.jpg

Tillverkade även lite till jul (ni kommer se att jag hoppar runt lite), och virkade bl.a en ny julduk åt oss, och mönstret hittar man på Järbo (Stjärnduk). Garnet köpte jag på "Underbart Garn", men kommer inte ihåg vad det hette:

/julduk2020-1.jpg

Virkade även ett par grytlappar åt min lillebror, med jultema (han har tomtar på loftet), men med ett lite annorlunda tomtetema:

/julminioner.jpg

Just nu håller jag på med ett större arbete, och det består av 3 delar till två personer, mössa, vantar och varsin halspolo. En halspolo är inte klar än, och mössorna saknar ännu varsin tofs. Men först vantarna:

/morkgraaullvantar.jpg /rosameleradeullvantar.jpg

Sen matchande mössor, som senare ska få varsin tofs:

/morkgraullmossa.jpg /ljusrosaullmossa.jpg

Halspolo:

/grahalspolo.jpg

 

 

 

 

 

 

  /rosahalspolo.jpg

Ovanpå detta med handarbete, har jag även påbörjat lite nytt. Har testat på att odla lite palettblad, för jag kände att jag behövde något mer att göra, under tiden man skall isolera sig så mycket som möjligt. Är väldigt spännade se hur det går, eller om man lyckas... för si gröna fingrar är jag inte född med. Men än så länge växer dom, sakta med säkert, och jag satte även nya frön i förrgår, med helt andra sorter. Bild på frön som vuxit upp, och fått lite större kruka:

/palettblad10.jpg

Nå väl, nu får det nog räcka för denna gång, och vi får se när jag orkar "kludda ner" några ord igen. Jobbar dock över 50 timmar nästa vecka, så jag gissar att det inte kommer ske något då, men man vet ju aldrig :)

Ha det bäst, och god fortsättning!

Trollz - Lena

Sammetsgarn...

16 sep 2020

är ett nytt garn som jag pysslat med sista veckan, och omdömet är att det är svårhanterat samt lätt går sönder. MEN, blir väldigt mjuka och fina saker utav detta garn, så det positiva överväger det negativa. Har bl.a virkat en kanin som jag tänkt mitt första och enda barnbarn ska få, för hon fyller två år nu i början av oktober. Mönstret och garnet finns hos "Bautawitch".

/leonorakanin1.jpg   /leonorakanin2.jpg

Har ju fått lite sammetsgarn över från kaninen, och då testade jag virka babytossor utav det. O ja, väldigt mjuka tossor/tofflor blev det :) Första blev bara 8 cm i fotlängd, så den passar bara till nyfödd. Ska nu försöka göra nästa lite större, men det är inte lätt när man inte har något mönster (enbart sett en bild på nätet jag utgick från).  Så här var dom iaf:

/vitababytossorsammet1.jpg /vitababytossorsammet2.jpg

Avslutar denna dags blogg med ett mattips, och den vart riktigt god:)

/kycklingmedbacon.jpg

Saltimbocca (Kyckling med Bacontäcke)

På återseende :)

// Trollz - Lena

För lite tid...

10 sep 2020

Känns det verkligen som jag har numera, för jag har en hel del "måsten" att göra, men även sånt som jag vill göra. Hur väljer man? Nå väl, jag försöker ta en sak i taget, och hoppas på att det i slutändan blir bra.

Sista tiden har jag ägnat min tid åt att baka, samt även testa nya matrecept. Jag tror de flesta nångång blir jätteless, på att ständigt äta samma sak. Man gör det för att det är enklast, men fy så tråkigt det blir i längden. Så nu tänkte jag bjuda på en del recept, både mat och bakverk, så kanske ni oxå blir inspirerade till att testa nytt. Då kör vi :)

/gratineradkorv.jpgGratinerad korv

Gott och enkelt, så den kommer jag göra fler gånger.

/korvgryta.jpgTjockkorv i Färskostsås

Även denna blev riktigt god, så den kommer oxå hamna på kommande matlistor.

/tacomedwhiskeysas.jpg

Taco & Baconlåda med Whiskysås

Denna fick delade omdömen, för tyvärr är ingen av oss förtjusta i whisky. Men jag hällde även i grädde, och då vart det mer i vår smak.

/kottfarsgratang.jpg

Krämig Köttfärslåda

Denna är i nuläget vår absoluta favorit, och kommer med all säkerhet göras många gånger.

Det var några maträtter, och som jag skrev så har jag även bakat lite, så nu kommer även tips på detta :)

/kanelgomma.jpgKanelgömma

Denna var riktigt enkel att baka, och blev även väldigt god.

/kaffemums.jpgKaffemums

Så underbart god, om man gillar kaffe vill säga :)

Då har ni fått lite tips av mig, och jag hoppas ni har oxå kommer tycka om dem :)

Har även handarbetat lite, och imorse blev min svägerskas lilla "AIK katta" klar. Har haft huvudbry gällande kattens ögon, men igår fick jag hem nya ögon, EJ för småbarn  eftersom man limmar på dem. Men nu är inte svägerskan ett litet barn, så det ska nog gå bra :)

/malinsaikkatt.jpg

   /malinskatta.jpg

Det var allt för denna gång, men jag har annat på gång som snart är klart, så det kommer det ett nytt inlägg :)

Ha det bäst // Trollz - Lena

Riktigt busväder...

23 jul 2020

har vi verkligen idag, så jag passar på att skriva lite härinne. Har inte hunnit med så speciellt mycket sista tiden, för jag har jobbat ganska mycket. Kommer ha det så hela augusti, men efter det hoppas jag det lugnar ner sig. Har iaf stickat färdigt en till babykofta, och dessa gör jag i väntan på inspiration till något annat. Har väl inte riktigt mina tankar på handarbete just nu, för tyvärr har vi tvingats ta ett beslut om att omplacera vår kära Viking. Jag är ju inte frisk (bl.a KOL), och min ork blir ju bara sämre och sämre med tiden, och det drabbar ju killen. Vi har dock hittat den perfekta nya familjen, och dom har sen tidigare även Vikings mamma samt syster. Kommer bli bra, även om det såklart gör jäkligt ont i hjärtat, tvingas ta dylika beslut. Men, vi måste tänka på Vikings bästa, inte på våra känslor och sorg. Vi kommer dock alltid älska han djupt och innerligt...

/viking166.jpg

Här är babykoftan som jag nyss stickat klart, och en till är på gång...

/rosalilavitbabykofta1.jpg

Sen har jag testat en nytt recept igen, och den var god... men inte lika god som kalasbullarna jag gjorde tidigare. Idag har jag tänkt "slänga ihop" en ny kaka, och det är nån slags toscakaka med vaniljkräm. Låter himmelskt gott, men det får jag återkomma till nästa gång, då vi även smakat den :)

/vaniljkaka.jpg

Här hittar du receptet till ovanstående kaka:

Vaniljkaka i långpanna

Ha det nu bäst, så ses vi nästa nång jag orkar "kludda" ner lite ord.

//Trollz - Lena

Äntligen...

5 jul 2020

har jag uppdaterat Till Salu mappen, och börjat få lust till att skriva igen. Även om ingen läser detta, kan jag själv gå tillbaka då och då, och se allt jag pysslat med. Sista dagarna har jag även bakat massor, och då bl.a testat tre nya recept. Alla tre var supergoda, så jag kommer lägga in länkar så ni oxå kan testa detta :)

Första kakan var en jättegod rabarberpaj, och jag gillade "knastret" i denna. Gör annars oftast vanlig smulpaj med rabarber, men nu har jag testat två olika sorter.

/rabarberpaj20200629.jpgHär glömde jag ta bild på själva kakan, så det blev en bild på det jag sen smaskade i mig :)

Receptet:

500 gr rabarber i mindre bitar
2 dl havregryn
2 dl socker
1.75 dl vetemjöl
0.5 tsk bakpulver
1 krm vaniljsocker
1 krm salt
125 gr smör
0.5 dl kokbar cream fraiche
0.5 dl ljus sirap
Smör till att smörja formen.

Blanda mjöl, havregryn, bakpulver, vaniljsocker och salt i en skål.
Smält smöret tillsammans med, sirapen och cream fraiche. I en kastrull. Låt småputtra under omrörning tills cream fraichen smält. Tag av kastrullen från plattan och rör i mjölblandningen. Blanda väl. Lägg rabarbern i en smord ugnsfast form. Bred pajdegen ovanpå så att rabarbern täcks. Grädda i 150 graders värme i 40-50 minuter. Servera tillsammans med en god vaniljglass eller vaniljcream fraiche.
Njut!

Kaka nummer 2 med rabarber, är oxå otroligt god :)

/rabarbercheesecake.jpgRecept till  denna "Rabarber Cheesecake"

Sen testade jag ett nytt sätt att göra kanelbullar, och det är perfekt för en som inte tycker om att kavla. Dessutom var dom farligt goda :)

/kalasbullar.jpgRecept till "Kalasbullar"

Sen har jag ju självklart även handarbetat, men istället för att dra en lång harang om allt jag gjort, lägger jag upp bilder. Sen lägger jag in länkar på det som det finns mönster till, för ex grytlapparna är egna påhitt.

/minsjal1.jpg  /doskallesjal2.jpg  /ljusrosagradoskalle1.jpg  /brunlilavitbabykofta1.jpg  /gubensgrytlappar.jpg  /grytlapptingeling.jpg  /grytlappmylittlepony1.jpg  /grytlappangel.jpg

Döskallesjal

Babykofta

Nu ska det väl inte dröja så länge till nästa  gång jag skriver, så tills dess: ha det bäst!

//Lena - Trollz

Nytt försök, nya tag...

1 jul 2020

har jag äntligen känt att det är dags att göra med denna blogg. Har velat fram och tillbaka om jag ens skall behålla den, för iom med Fars död för snart två år sen, försvann mycket av min lust. Har inte ens haft lust att tillverka nya, egna mönster, utan har bara stickat "gamla" saker som jag gjort tidigare, eller andras. Men nu börjar sakta men säkert lusten att återvända, även om det kanske inte blir så mycket nu i sommar, och det pga att jag jobbar heltid natt hela sommaren. Men imorgon skall jag iaf försöka hinna med att uppdatera till salu sidan, för jag har en hel del jag gjort klart, men inte orkat sätta upp mer än på Tradera.

Avslutar idag med en bild på vår galna kille, som ständigt hittar på märkliga hyss, och får oss att bara skaka på skallen... och undra var han får allt ifrån. När man orkar skratta igen, har sorgen dämpats, och blivit lättare att hantera. Kommer alltid sakna min Far, och ha en speciell plats i mitt hjärta där bara han och mina minnen finns.

/viking148.jpg

Nästa  gång jag dyker upp, kommer det blir mer utav handarbete :)

//Lena - Trollz

Corona tider...

19 mar 2020

ställer verkligen till det för många, och eftersom jag tillhör en av dessa riskgrupper, försöker jag tänka till i allt jag gör. Tvättar händerna ofta, och undviker större folksamlingar. Är iaf glad att jag har mitt handarbete, även om jag i nuläget inte gör något speciellt eller har nån beställning. Passar då på att sticka en sjal till en underbar väninna, som inte vet om detta, och det bara för att hon själv är toppen mot både människor och djur. Hon själv har det inte så lätt alla gånger, men tar sig ändå tid att t.ex gå ut och ge hemlösa katter mat. Har även lyckats fånga in en utav dessa, och den finns numera på ett katthem i väntan på ett forever home.

/ingelashalvasjal.jpg

Jobbar även lite då och då, och nu i helgen fick vi se en underbar soluppgång. Fördelen med att jobba natt :)

/burtrasksjon20200315.jpg

Har inte så mycket att skriva om denna gång, så jag avslutar med orden: var rädd om dig och dina nära och kära i dessa tider, och tänk efter... före!

//Lena - Trollz

Att finna tid...

8 mar 2020

Verkar vara stört omöjligt, iaf när det kommer till att skriva lite i bloggen.

Har ju börjat renovera huset vi köpte för 1 år sen, och eftersom vi bestämt oss för att byta sovrum, startade jag ju upp målningen där. Tyvärr ville tydligen huset renoveras lite mer, för plötsligt fick vi en vattenläcka ifrån det övre badrummet, och vatten kom ner genom taket i vardagsrummet. Så nu står sovrummet stilla, i väntan på att övre badrum samt taket byts ut. Tack och lov så hade jag tecknat bra försäkringar, så renoveringen  blir inte allt så kostsam  som jag befarat från början. Därav har ni en stor del till min tidsbrist.

Har iaf lyckats finna tid till att vara ute, när vi äntligen fick lite sol och värme. Vi bor iaf vackert, det är ett som är säkert :)

/bygdsiljum20200306-1.jpg  /bygdsiljum20200306-2.jpg

Har även virkat klart en sjal till mig själv, och det är inte ofta som jag har tid att unna mig själv något. Färgerna är helt "jag", och mönstret är "Lost in Time".

 /minlostintime3.jpg /minlostintime2.jpg /minlostintime4.jpg

Nå väl, nu ska jag fortsätta stöka på här hemma, för jag är bara ledig 1 natt (jobbat helgen), sen går jag på igen imorgon.

Men ha det gott, och på återseende!

// Lena - Trollz

Äntligen fick vi sol...

8 feb 2020

och jag kände plötsligt livslusten återvända :)

/bygdsiljum20200202-1.jpg  /bygdsiljum20200202-2.jpg

Man kan inte annat än njuta av solen, snön och omgivningarna, dagar som dessa.

Har även varit fart på både stickor och virknålar, så ett till par ankelsockor i svart, blev klara idag.

/svartaankel1.jpg

Även virkat två färgglada sjalar, och färgerna  får mig verkligen att längta efter våren. Bägge dessa är till salu, och ligger i mappen "Till Salu". Syns dom inte där, då är dom sålda.

/secretpathfargglad1.jpg  /lostintimefarg1.jpg

Nu ska jag börja virka en sjal till mig själv, och det efter ett nytt mönster som jag köpt. Kommer mer info om detta i ett senare inlägg. Ska även starta upp stickandet av halvvantar, för nu börjar ju som sagt var våren närma sig, och då kan man skippa sina lovikkavantar.

På återseende :)

//Lena - Trollz

 

Snö, snö, massor med snö...

1 feb 2020

Nu måste jag erkänna att jag är rejält less på snö, för nu har det snöat varenda dag i över en vecka. Tycker vi inte gör något annat än skottar, så nu får det verkligen räcka. Hundarna älskar ju detta vita elände, men vi tvåbenta har fått nog. Visst, det är fint med snö, men även slitsamt.

/jalasno.jpg

Har iaf hunnit handarbeta lite, och det senaste som blev klart, är en färgglad sjal. Ville få in lite vår i mina tankar :)

/farggladsjal2.jpg

Men nu ut och skotta, IGEN :(

// Lena - Trollz

Det är inte lätt...

16 jan 2020

komma igång igen med att skriva på sin blogg, men ni ska iaf vet att viljan finns med inte tiden. Jobbar ganska mycket, och numera natt på två ställen, så den lilla fritid jag har ägnar jag hellre åt att just sticka eller virka, eller städa huset (iofs inte lika skoj). Har iaf uppdaterat min "Till Salu" sida, så där ser man iaf lite av vad jag pysslat med dom senaste månaderna. Dock ser man ju inte allt, för mycket har ju sålts på en gång.

En dag skall jag nog finna lite mer tid, men när det blir... står ännu oskrivet i min dagbok.

Denna sjal stickade jag iaf åt en kollega, som älskar färger precis som jag.

/annelissjal.jpg

Nu förbereda mig för nattjobb igen, men vi ses kanske framöver :)

//Trollz, Lena 

Sakta men säkert...

12 nov 2019

återvänder lusten att logga in hit, och uppdatera allt eftersom. Finns just nu en hel del i till salu mappen, och just nu är det mest tjocka ullvantar samt raggsockor på mina stickor.

Bl.a dessa vantar, som även finns färdigt att köpa (ett par):

/rosagranaturvit1.jpg

Riktigt roliga att sticka, och finns även just nu även 2 par till 10-12 åriga barn. Har inget mönster, utan har utgått efter hur jag stickar lovikkavantar, men sen anpassat maskorna och storlek efter detta garn. Sticksättet kallas för dubbelstickning, och detta använder jag även till hälen på raggsockor som förstärkning.

Raggsockar finns i olika storlekar, även om jag för tillfället ökar på lagret utav dam-och herrsockar.

Hoppas ni har det bra, för nu ska jag återvända till livet utanför nätet... och förbereda för snön som tydligen strax skall börja falla ner över oss, samt regn: kommer bli väldigt halt ute på vägarna.

Kram //  Trollz

← Äldre inlägg