Min döskallesjal …

blev klar igår, och jag blev riktigt nöjd med denna:

/gulmelerad-doskallesjal.jpg

Hade läst på flera sidor att de flesta virkade denna ”6 döskallar bred”, och nu syftar jag på bredden högst upp (man startar upp med 1 döskalle, sen ökar man på en till för varje mönstergrupp).

Men när jag testade min sjal vid detta mått, ansåg iaf jag att den var alldeles för liten, och förlängde därmed min till att bli ”7 döskallar bred”. Jag vill känna att sjalen sitter fast ordentligt, och gillar inte känslan av att man tappar den om man så enbart vrider på huvudet eller böjer sig framåt.

Här är iaf mönstret jag gick efter, men jag gjorde däremot slutet på ett helt annat sätt:

http://camillaslivsstil.blogspot.se/2013/04/doskallesjalturtorial.html

Anledningen till att jag ändrade på mönstret i sluttampen, var pga att jag inte gillade halva döskallar (som skulle ha blivit nästkommande grupp, alltså 8 döskallar bred). Så istället för att påbörja nytt mönster för en döskalle som ändå bara skulle blivit halv, fortsatte jag virka ”4 stolpar, 2 lm” på dessa ställen, se bild på vad jag menar:

/gulmelerad-doskallesjal4.jpg

Sen nästsista varvet där man egentligen skulle ha virkat 9 lm mellan 2 stycken 4 stolpar, virkade jag enbart 6 lm. Sista varvet virkade jag ”4 stolpar + 2 lm + 4 stolpar” över denna 6 lm. Detta medförde att avslutet inte fick ett ”bubbligt” utseende.

När sen detta varv var avklarat, påbörjade jag uddkanten runt själva V-formen, och där använde jag enbart varv 2 från denna beskrivning:

http://sjuttioprocentgarn.blogspot.se/2010/12/virkad-hyllremsa.html

/gulmelerad-doskallesjal5.jpg

Men självklart gör ju alla som dom själva vill, för jag vet många föredrar både varv 1 samt varv 2, men jag valde som sagt var enbart varv 2 på min. Mycket pga att jag försökte få garnet från ett enda nystan att räcka till hela sjalen (Big Verona, 200 gram), men även för att det inte skulle bli för plottrigt. Sen när jag hade virkat runt hela ”V-formen” med varv 2, virkade jag ”3 lm + 1 fm” och denna fm satte jag antingen mitt i gruppen av 4 stolpar, eller om lm-bågen från föregående varv på 2 lm.

När allt detta var virkat hade jag ca 20 cm garn kvar, så det blev väldigt precis med detta garnnystan.

Lycka till om ni vill virka denna döskallesjal, men gör nu som det känns bäst för er själva, för så gjorde jag min :)

/gulmelerad-doskallesjal2.jpg

//Trolls

27 Feb 2014