Virkade halvvantar av korsade stolpar...

 

I somras när jag låg på sjukhuset såg jag en bild på ett par halvvantar som jag tyckte om, men nu när jag försökt hitta igen den bilden har jag misslyckats totalt. Minns inte ens var jag såg den bilden, och får väl skylla allt detta på morfinsprutorna jag fick hela tiden pga smärtorna från pancreatiten. Kommer inte ens ihåg om det var halvvantar eller hela, bara att det var virkat med korsade stolpar och snyggt.

Här är iaf ”mina” virkade halvvantar av korsade stolpar:

/graa-korsade.jpg

Garn: Jag använde Red Heart Detroit till det första paret, och detta garn är ju lite tjockare. Väljer du ett annat garn måste du anpassa mönstret till det garnet, och öka med 4 lm i taget (en mönstergrupp).

Virknål: nr 4

Lägg upp 42 lm, och se till ha en lång tråd i början (skall du sen använda för att sy ihop).

Börja virka fm i 2:a lm från nålen sett, och fortsätt med fm hela varvet ut.

Varv 1: 3 lm, *hoppa över 1 m, 3 stolpar (EJ i samma maska, utan i tre stolpar efter varann), virka sen 1 stolpe tbx i den maskan du hoppade över*. Se till att INTE dra för hårt i tråden, för då riskerar arbetet bli snett och vint. PS. Vissa föredrar virka hst (halvstolpe) i den överhoppande stolpen, men jag anser det riskerar i ännu högre grad bli snett… men testa dig fram vad som känns bäst för dig. Upprepa * - * varvet ut.

Varv 2: 1 lm + 1 fm i första maskan, fm varvet ut.

Upprepa Varv 1 + Varv 2 tills vanten mäter 21 cm (se till att det sista varvet är den med fm).

Klipp av en lång tråd (även denna används sen för att sy ihop vanten)  

Lägg nu vanten ”kant mot kant” och med avigsidan utåt. Mät från början av vanten, 11 cm uppåt, nåla och sy. Lämna ca 5 cm öppet för tummen, och allt ovanför denna öppning skall också nålas, sen sys ihop. Jag sydde precis innanför kanten, och det för att försöka undvika en grov kant som skaver. Använd de långa trådarna du har i vanten, för därmed undviker du onödigt fästande av trådar.

Uddkant

(Rätsidan utåt)

Varv 1: Virka först 1 varv fm runt om, och börja med 1 lm+1fm i första (totalt 40 fm runt om).

Varv 2: 1 lm+1 fm i första m, *hoppa över 1 m, 5 stolpar i nästa m, hoppa över 1 m, 1 fm i nästa* Upprepa varvet ut och avsluta med en sm i första fm.

Klipp av tråden, fäst alla trådar.

Klart! (du skall ju självklart virka två av dessa för att få ett par) :)

 

Lycka till!

//Trolls

2 Sep 2014